Rodzaje sztućców i ich poprawne zastosowanie

Rodzaje sztućców i ich poprawne zastosowanie

Na co dzień zdecydowana większość ludzi używa widelców, noży oraz łyżek do spożywania posiłków. Warto jednak wiedzieć, że elementów zastawy jest więcej. Często możemy się spotkać z dodatkowymi sztućcami Fine Dine podczas wizyty w restauracji. Poznanie wszystkich rodzajów noży, widelców i łyżek oraz sposobów ich zastosowania to niemałe wyzwanie. Poznaj najpopularniejsze elementy zastawy – dzięki tej wiedzy już nigdy nie popełnisz faux pas w żadnej restauracji lub podczas eleganckiego przyjęcia. Zapraszamy do lektury naszego krótkiego poradnika!

Rodzaje sztućców Fine Dine oraz ich zastosowanie

Standardowa zastawa stołowa składa się z różnych rodzajów sztućców, które są dedykowane do spożywania odmiennych dań. Dokładna ilość tego typu przedmiotów na stole jest uzależniona od liczby posiłków serwowanych w trakcie przyjęcia lub pobytu w restauracji. To gospodarz powinien zadbać o odpowiednie ułożenie sztućców. Jeśli serwowany jest obiad, elementy należy położyć w takiej kolejności, w jakiej będą podawane dania. To oznacza, że najdalej od talerza znajdują się sztućce, które używamy jako pierwsze. Ważną zasadą jest ilość przedmiotów tego typu – w jednym momencie zastawa powinna składać się maksymalnie z trzech par sztućców. 

Zwróć również uwagę na to, aby używane przedmioty pochodziły z tego samego kompletu i wyróżniały się najwyższą jakością. Sztućce Fine Dine to idealna propozycja dla każdej osoby, która chce zainwestować w ponadczasową zastawę stołową. W szerokiej ofercie znajdziesz produkty o różnym wykończeniu i kształcie, dzięki czemu wyposażysz się w komplet pasujący do Twoich potrzeb.

Łyżki i łyżeczki

Powyższy rodzaj sztućców charakteryzuje się zakończeniem o kształcie miseczki o różnej wielkości. Ten typ produktu jest przeznaczony do nabierania dań serwowanych w formie płynnej. W sklepach znajdziesz wiele różnych typów rękojeści, która w zależności od zestawu może być mniej lub bardziej dekoracyjna. Pamiętaj, że łyżkę zawsze kładzie się z prawej strony talerza.

Bardzo często można spotkać się również z różnymi rodzajami małych łyżeczek. Przeważnie są one używane do mieszania ciepłych napojów, takich jak kawa lub herbata. Innymi popularnymi typami łyżeczek są te dedykowane do spożywania deserów oraz specjalne rodzaje do nabierania cukru z cukierniczek.

Widelce i widelczyki

Kolejnym rodzajem sztućców są różnej wielkości widelce. Zwróć uwagę na poprawne ułożenie tego elementu zastawy – powinien on znajdować się po lewej stronie talerza. Ten typ przedmiotu charakteryzuje się ostro zakończonymi zębami. 

Małe widelczyki służą do spożywania przede wszystkim deserów w postaci ciast. Wśród wielu innych typów tego elementu zastawy możemy wyróżnić:

  • widelec do ryb;
  • widelec do ostryg;
  • widelec sałatkowy;
  • widelec do przystawek.

Noże i nożyki

Miejsce noża znajduje się pomiędzy łyżką a talerzem. Ten przedmiot z zastawy stołowej wyróżnia się ostrą częścią połączoną z rękojeścią. Razem z widelcem tworzą komplet, bez którego spożywanie głównych dań byłoby niemożliwe. Najczęściej spotkasz się z nożem stołowym wyróżniającym się ze względu na swoją wielkość i służącym do konsumpcji potraw mięsnych. Na stole znajdują się również takie rodzaje noży jak:

  • nóż do masła;
  • nóż do ciasta;
  • nóż deserowy;
  • nóż do steków.